banner171

Liderlerin Form Grafiği Anketi

TNS araştırma şirketinin Mart ayı anketinde çıkan isim çok şaşırttı. Anketten çıkan sonuçta Erdoğan yine birinciliği kimseye kaptırmazken, Sarıgül'ün listedeki sırası oldukça dikkat çekti...

Liderlerin Form Grafiği Anketi

Türkiye'nin önde gelen araştırma şirketlerinden TNS'nin yaptığı araştırma oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. "Liderlerin Form Grafiği" araştırmasının Mart 2011 sonuçlarına göre Erdoğan birinci, Kılıçdaroğlu ikinci oldu.

CHP'nin dışına itilmiş Mustafa Sarıgül ise büyük bir sürpriz yaparak listeye girdi ve üçüncü oldu. MHP lideri Bahçeli ise listede dürdüncü sırada.

İşte Bugün yazarı Ali Atıf Bir'in bugünkü köşesinde yer verdiği araştırma...


Seçim tahmini: Tablo hep aynı...

Türkiye'nin başarılı araştırma şirketlerinden TNS'nin "Liderlerin Form Grafiği" araştırmasının Mart 2011 sonuçları geldi.

Artık sonuçlar çok daha fazla önem ifade ediyor. Çünkü "seçim toto" oynama zamanı geldi.

Mart ayı içinde yaşadığımız "basılmamış kitap sansürü" tartışması Erdoğan'ın formunu bozmamış görünüyor. Aksine 0.5 puan artarak %41.3'e gelinmiş.

Buradan yola çıkarak AK Parti'nin oyunun en az %42 olacağını söyleyebiliriz. 2007 seçimlerindeki %47'yi zorlaması ise hiç de zor görünmüyor. %50'yi aşabilmesi ise 12 Haziran tarihine kadar yaptıklarına ve iletişim kampanyasına da bağlı. Tabii CHP'nin yaptıklarına da...

Kılıçdaroğlu'nun performansı ilk seçildiği günlerdeki gibi olmasa da Baykal'dan iyi. CHP'ye oy verenlerden çok daha fazla kişi Kılıçdaroğlu'nun yaptıklarını onaylıyor.

CHP'nin %17'den aşağı oyu çıkmayacağını söyleyebiliriz. %20-25 arası bir oy almasının da zor olmayacağını düşünüyorum. %30 bandına çıkması içinse aday listesini daha tartışmasız bir şekilde yapması gerekirdi. CHP reklama yaklaşık bir aydır başladı. Hâlâ yaprak kımıldamıyor. Bu nedenle "bekleyelim bakalım reklamlarla %30 bandını zorlayabilir" diyemiyorum.

Sarıgül'ün yaptıklarını onaylayanlar (%10.7) Bahçeli'yi onaylayanlardan fazla. (%8.7) Üstelik Sarıgül parti lideri bile değil. Ergenekon sanıklarının bile CHP'den aday yapılıp Sarıgül'ün CHP dışında olması çok ama çok saçma değil mi?

Bana diyorlar ki "Ya niye ha bire Sarıgül'ü önümüze getiriyorsun, onun bu seçimle alakası yok!" Ben getirmiyorum. Araştırma sonucunu değerlendiriyorum. Bugün CHP'de politika yapan kişiler arasında Sarıgül kadar halkta desteği olan siyasi karakter yok. O da CHP'nin dışında... Üstelik onu CHP dışına iten Baykal grubu da CHP dışında. Vurgulamak istediğim bu. Komik değil mi?

MHP ise bir iniyor, bir çıkıyor. Referanduma göre biraz düzelme var. %10 barajını aşacağı kesin ama en fazla alabileceği oy %15. MHP aday listesinde merkez sağa göz kırptı. Ancak sadece adayla merkez sağ olunmuyor. Bakalım bundan sonraki iletişimde ne diyecek?.. Merakla reklamlarını bekliyorum...

Diğer liderlerde fazla umut yok. Baraj %10 olunca haliyle %10'un altında oy potansiyeli olanlara "fasulyeden" seçime giriyor muamelesi yapıyoruz. Doğru mu? Yanlış. Türkiye'de laiklerin dindarlara, Türkler'in Kürtler'e, Sünniler'in Aleviler'e olan algıları pozitife dönmeden bu yanlışlar bitmeyecek... Yazık.

Liderlerin Form Grafiği

LİDERLER Aralık    Ocak   Şubat   Mart

                        %         %         %         %

Erdoğan          43,8    36,1     40,8     41,3

Kılıçdaroğlu    15,9     20,3     16,5     17,0

Sarıgül            8,1      10,4     8,8      10,7

Bahçeli                       9,0      9,5      10,1     8,9

Demirtaş          2.0      2.7      1.7      2.3

Kurtulmuş       4.7      4.3      4.7      3.0

Kaynak: TNS, 2000 kişi, Kır Kent Türkiye temsili, Mart 2011.

Aktif haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153