banner171

Türkiye böyle MGK bildirisi görmedi

PKK’ya yönelik operasyonların ana gündem maddesi olduğu kritik MGK’ya yeni oturma düzeni damgasını vurdu.

Türkiye böyle MGK bildirisi görmedi

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında dün Çankaya Köşkü'nde toplandı. Toplantıda son günlerde artan terör olayları ve Suriye'deki gelişmeler masaya yatırıldı. Toplantı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde meydana gelen hain saldırıda şehit olan askerler için Van'da düzenlenen törene katılmaları nedeniyle 1 saat gecikmeli olarak 14.30'da başladı.

Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay Başkanı sıfatı ile toplantıda ilk kez yer aldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Kuvvet Komutanları da MGK toplantısına ilk kez katıldı.

GÜNDEM ÇUKURCA VE KANDİL

Kandil'e yönelik hava harekatının öncelikli konu olduğu toplantıda son günlerde artan terör olayları kapsamında terörle mücadele çerçevesinde alınacak tedbirler tartışıldı. Toplantıda Hakkari Çukurca'da meydana gelen ve 8 askeri personel ile bir köy korucusunun şehit olmasıyla sonuçlanan terör saldırısı konuşuldu. Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına yönelik operasyonlarla ilgili değerlendirme de yapıldı.

MGK ÖNCESİ TOPLANTI

Kritik MGK öncesi Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konut'unda kurmaylarıyla bir araya geldi. Toplantıya MGK üyesi bakanlar ile birlikte, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Toplantının gündeminde yine PKK vardı. Öte yandan Suriye'de yaşanan gelişmeler ile Somali'deki felaketin de mini zirvede ele alındığı öğrenildi.

EZBERLER YİNE BOZULDU

YAŞ'ta masanın başına Başbakan Erdoğan'ın tek başına oturmasının ardından MGK'da da oturma düzeni ile ilgili ezberler bozuldu. MGK'da daha önce asker ve siviller karşılıklı otururken, dünkü MGK'da üyeler protokol sırasına göre yerlerini aldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, MGK'nın şimdiye kadar süregelen oturma düzeninin ilk kez dünkü toplantıda değiştiğini belirtti.

BUNDAN SONRA BÖYLE

MGK'nın önceki toplantılarında kurulun asker üyelerinin masanın bir tarafında, sivil üyelerinin diğer tarafında oturduğunu anımsatan Sever, "toplantıda iki farklı taraf varmış gibi" ortaya çıkan görüntünün giderilmesi amacıyla protokol sırasına göre asker ve sivil üyelerin oturmasına karar verildiğini kaydetti. Sever, bundan sonraki MGK toplantılarında kurulun asker ve sivil üyelerinin karışık şekilde masada yer alacağını bildirdi.

KİM NEREYE OTURDU?

Cumhurbaşkanı Gül, her zamanki gibi masanın başında oturdu. Başbakan Erdoğan, Gül'ün sağında, Genelkurmay Başkanı Özel ise solunda yerlerini aldı. Erdoğan'ın yanına sırasıyla, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten oturdu. Necdet Özel'in yanında da sırasıyla Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Bekir Bozdağ ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu yerini aldı. Güvenlik bürokratları da karşılıklı olarak masaya oturdu.

Bugün


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153