banner171

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları düşecek mi?

Sektör temsilcileri sıfır ve ikinci el araba fiyatları konusunda değerlendirmelerde bulundu. Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesinin ardından otomobil fiyatlarında yüzde 10 düşüş beklerken, vatandaşlar bu gelişmenin ardından otomotiv markalarının yapacağı hamleleri bekliyor.

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları düşecek mi?
 Türkiye'de koronavirüs pandemisiyle birlikte döviz kurlarında peş peşe rekorlar kırılırken, buna bağlı olarak sıfır otomobil fiyatları da yükselişe geçti.
Pandemi döneminde otomobil üretiminin azalması ve sıfır otomobil taleplerinin karşılanamaması nedeniyle fiyatlar kontrolden çıkarken, yaz döneminde otomobil kredilerinde faizlerin düşürülmesi otomotiv sektöründe yeniden hareketliliğe neden oldu. Bir ay süren bu dönemin ardından araba piyasası yeniden durgunlaştı.

Otomotiv sektörünün temsilcileri otomobil fiyatları konusunda Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararının ve bu kararın dövize olan etkisinin etkili olmasını bekliyordu. 19 Kasım'da açıklanan Merkez Bankası faiz kararı ile beklenen oldu ve faiz artırımına gidildi. Sektör temsilcileri TCMB'nin bu kararının sıfır ve ikinci el araba fiyatlarının düşmesine neden olacağını savunuyor.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu: “2020 yılı içerisinde döviz kurları sürekli yukarı yönde ve sert çıkışlar göstererek ilerledi. Özellikle hızlı kur artışlarının yaşandığı dönemlerde artış oranları aynı oranda araç fiyatlarına yansıtılamadı. Ancak son zamanlarda yaşanan düşüş markalar tarafından fiyatlara yansıtılmaya başladı. Ayrıca, kısa vadeli kurdan kaynaklı marjın yılın sonuna planlanan satış kampanyalarına kaynak olabileceğine inanıyorum. Yılın son iki ayında hem düşük faizli satış kampanyaları hem de fiyat düşüşleri görebileceğiz.”

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2020, 17:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153