banner171

GOP’TA HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ…

11 Mayıs’ta Gaziosmanpaşa ilçesinde yer yerinden oynayacak. İlçemizde gerçekleştirilecek olan Hıdrellez Şenlikleri Romanların ağırlıklı olarak yaşadıkları Sarıgöl’de yapılacak. Sarıgöllülerin büyük merakla bekledikleri şenliklerde Erkan Gümüssuyu’nun yanı sıra Gaziosmanpaşa’nın roman müzik ve dans grupları da yer alacak.

GOP’TA HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ…

11 Mayıs’ta Gaziosmanpaşa ilçesinde yer yerinden oynayacak.  İlçemizde gerçekleştirilecek olan Hıdrellez Şenlikleri Romanların ağırlıklı olarak yaşadıkları Sarıgöl’de yapılacak. Sarıgöllülerin büyük merakla bekledikleri şenliklerde Erkan Gümüssuyu’nun yanı sıra Gaziosmanpaşa’nın roman müzik ve dans grupları da yer alacak.

GOP’TA HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ…

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol,  11 Mayıs’ta İstanbul Caddesi kenarındaki Şelale Parkı’nda kutlanacak Hıdrellez Şenliklerine tüm vatandaşların davetli olduğunu belirterek, “Bu gecede geleneksel kutlama coşkusunu hep birlikte yaşayacağız. Şenlikte pamuk helvacıdan, şerbetçiye, mısırcılardan canlı müziğe kadar her türlü etkinlik gerçekleştirilecek. Şenliklerimizin birlik ve beraberlik içinde ayrısız gayrısız  nice yıllara ulaşmasını diliyorum” dedi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi Doğa’nın her baharda canlanışını temsil eden Hıdrellez Şenlikleri düzenleyecek.  Sarıgöl Mahallesi İstanbul Caddesi Şelale Parkı üzerindeki alanda düzenlenecek şenlikler için Romanların ağırlıklı olarak yaşadığı Sarıgöl’de heyecan daha şimdiden doruğa tırmanmış durumda. Şenlikler için gün sayan Sarıgöl’de 11 Mayıs akşamı  saat  19.00 başlayacak olan ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol’unda katılacağı şenlikler için hazırlıklar start aldı. Park ve şenlik alanının rengarenk ışıklarla süsleneceği şenliklerde İstanbul’un eski şerbetçisi, pamuk şekercisi , mısırcıları da ücretsiz dağıtımda bulunacak. Ateşlerin üzerinden atlanıp olumsuzluklardan arınılacağı sembolik kutlamalar sonrası  ışıklandırılan kamelyalar ve yerlere serilen kilimlere oturacak vatandaşlar Erkan Gümüssuyu’nu dinlerken felekten bir gece çalarak, Bahar’a merhaba diyecekler.

Şenliklerde Gaziosmanpaşa’nın roman müzik grupları Roman müziğinden, Rumeli müziğine kadar geniş bir yelpazede şarkılarını seslendirirken, dans grupları da hünerlerini sergileyecek. Roman vatandaşların rengarenk baharın canlılığını sembolize eden elbiseleriyle katılacakları gecede izdiham yaşanmaması için gerekli güvenlik önlemleri de alınacağı bildirildi.

HIDRELLEZ NEDİR ?

“Doğa”nın her baharda “canlanışı”, dünyanın her yerinde yaşayan insan toplulukları tarafından, kendi kültürlerine uygun biçimlerde kutlanır. İnsanlar, kışın getirdiği karamsarlıktan kurtuldukları için sevinirken, her bahar yeniden canlanan doğaya umut bağlar, düşlerinin, dileklerinin gerçekleşmesi için genellikle Nisan – Mayıs aylarında ve belli tarihlerde istekte bulunmanın “tam sırası” olduğunu düşünürler. Çoğu dini bayramların da kökeninde yer alan bu inanış, Türk kültüründe en yaygın biçimini “Hıdrellez Şenlikleri’nde bulmuştur. Hıdrellez; Hızır ile İlyas sözcüklerinin birleşmesinden türemiştir. Türk kültüründe sıkıntıda bulunanların yardımına koşmalarıyla tanınan Hızır ve İlyas peygamberlerin 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece “buluştukları”, “dilekleri gerçekleştirdikleri”ne inanılır. Bu inanış, zaman içinde çeşitli kutlama biçimleriyle “Hıdrellez” denen şenliklere dönüşmüştür. Hıdrellez’de su kenarlarında bahar yemekleri yemek, en çok istenen şeyleri yazmak ya da resimlerini yapmak ve bunları genellikle bir gül fidanının dibine koymak, ateşlerin üzerinden atlayıp olumsuzluklardan arınmak, doğa ile kurulan ilişkinin ve iletişimin simgelerindendir. Hıdrellez kısaca insan ve doğa arasındaki iletişimi, baharı ve umudu simgeleyen bir kültürel gelenektir. Hızır ve Hıdrellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153