banner171

Marmara kıyıları tsunami potansiyeli taşıyor, Eyüp'e bile gidebilir

Marmara kıyıları tsunami potansiyeli taşıyor, Eyüp'e bile gidebilir

Marmara kıyıları tsunami potansiyeli taşıyor, Eyüp'e bile gidebilir
 İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremin ardından oluşan tsunamiyi içceleyen Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Ergin Ulutaş, olası Marmara depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte olası Marmara depremi ile ilgili son dakika açıklamalar...

"CİDDİ TSUNAMİ ETKİSİ OLABİLİR"

Ulutaş Marmara Denizi'nde deniz içi heyelan olma ihtimali olduğunu ve ciddi tsunami etkisi olacağını belirterek, "Çok büyük boyutlu dalgalar yerine dalgayla beraber su ne kadar içeri girer bunu düşünmek lazım. Özellikle Marmara sanayi kuruluşlarının bol olduğu, limanların ve işletmelerin olduğu bir yer. Böyle bir yerde eğer dalgalar içeri girecek olursa 200 metre kadar girme ihtimali olası" dedi.

"DALGALAR KÜÇÜK DAHİ OLSA..."

"Tüm hat detaylı incelendiğinde tabii bu rakamın biraz daha üst değerlere çıkacağını düşünüyorum. Ben 300 metre içeriye su girdiğini, su basması yaşandığını gördüm. Yani dalga küçük dahi olsa, oraya kadar ulaştığını söyleyebilirim" dedi.


'BİR EVDE SU SEVİYESİNİ 1.90 ÖLÇTÜM'

Kıyıya en yakın evlerde ölçüm yaptığını açıklayan Ulutaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ben kıyıya yakın bir evde su basması sonucu yükselen su seviyesini 1.90 metre olarak ölçtüm. Kıyıya en yakın evde ölçtüm bu değeri."

"Özellikle Marmara sanayi kuruluşlarının bol olduğu, limanların ve işletmelerin olduğu bir yer. Böyle bir yerde eğer dalgalar içeri girecek olursa örneğin 200 metre kadar girme ihtimali olası, çünkü düz alanlarımız da çok."

"Biz buna tırmanma yüksekliği diyoruz. Daha düşük eğimli yerlerde dalga daha uzak yerlere gidebiliyor. Dolayısıyla sanayi kuruluşlarının bu durumdan etkilenme olasılığı yüksek olacaktır bu açıdan önlemlerimizi almamız lazım dedi."

Sabah

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2020, 17:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153