banner171

Türkler en çok bakıcıyı dinliyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dinlendiği tartışmalarıyla tekrar gündeme gelen dinleme cihazları Türkiye'de de giderek daha çok ilgi görüyor.

Türkler en çok bakıcıyı dinliyor
 5 yıl öncesine kadar büyük 2 firmanın yer aldığı pazarda bugün 5'i büyük oyuncu olmak üzere onlarca firma faaliyet gösteriyor. Genelde internet üzerinden satış yapılan dinleme cihazları alınırken en çok gösterilen gerekçe ise çocuklarını bakıcılarını denetlemek. En çok ilgi gören ürün telefon dinleme cihazları. Bu kategoride ürünün özelliklerine göre 500 TL'den 2 bin TL'ye kadar değişen fiyatlar var. Daha karmaşık ve teknolojisi yüksek cihazların alınabilmesi için ise resmi izin gerekiyor. Dinleme cihazlarının kamu tarafında en büyük alıcısı polis ve istihbarat birimleri.
ÜÇLÜ PRİZ EN ÇOK SATANLAR LİSTESİNDE

Dinleme cihazları arasında en çok tercih edilenlerin başında üçlü priz geliyor. Başbakan Erdoğan'ın da dinlendiği basına yansıyan üçlü priz fiyatları da 600 TL'den başlıyor. SRC Teknoloji yetkilisi Ahmet Sidar, yasalarda satışları bağlayıcı bir madde olmadığını belirterek, basit telefon dinleme cihazlarında satışa hukuki engel olmadığını, müşterinin satıştan sonra cihazı yasadışı kullanması halinde ise sorumluluğun müşteriye ait olduğunu kaydetti. Sidar, üçlü prizin en çok tercih edilen ürünlerden olmasını ise ürünün kolay taşınabilir, kamufle olabilen bir ürün olmasına bağladı. Sidar, "Ofise, eve her yere konabilir, taşınabilir ve ortamda dikkat çekmez" dedi. Sidar, en pahalı ürünün ise lazerle dinleme olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: "Bu ürünle arada herhangi bir bağlantı olmadan gözünüzün görebildiği mesafeye kadar belirlediğiniz bir noktayı dinlemek mümkün. Ürünün fiyatı 200 bin dolar seviyesinde. Özel izinle satılabiliyor. Genelde polis ve istihbaratçılar talep ediyor. Bir de tabii bu ürünler virüs gibidir, antivirüsü de vardır. Dinlemeye karşı savunma sistemleri de satılıyor."

Dinleme Cihazları şirketinden ismini vermek istemeyen bir yetkili, daha önce müşterinin cihazı ne amaçla aldıklarını sormadıklarını söyleyerek, şöyle anlattı: "Sonra bir gün ürünü satan kişi olduğum için örgüt üyeliğinden gözaltına alındım. 4 gün gözaltında kaldım. Gözaltında 12 kişi daha vardı ve hiçbirini tanımıyordum. Sadece ürünü sattığım için örgütçü yerine kondum. Bu nedenle artık müşterilere tek tek ne için aldıklarını soruyorum, ikna olmazsam vermiyorum." Haberedikkat

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2012, 13:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153