banner171

Başbakan'dan flaş İmralı açıklaması! Öcalan'a ev hapsi mi?.

Teröre bulaşanlar affedilmeyecek

Başbakan'dan flaş İmralı açıklaması! Öcalan'a ev hapsi mi?.
 Gabon, Nijer ve Senegal’i kapsayan 5 günlük Afrika turuna çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, İmralı ile yaşanan sürecin yeni olmadığını söyledi, amaçlarını ‘terörle mücadelede başarıya ulaşmak’ şeklinde özetledi.
Öcalan’a ev hapsi iddialarını ise kesin bir dille yalanladı: “4. Yargı Paketi’ni en kısa zamanda Meclis’e getirmek istiyoruz. Fakat şunu çok açık net söyleyeyim; teröre bulaşmış olanları bağışlayan genel bir af,  İmralı için ev hapsi gibi şeyler asla söz konusu değildir. AK Parti’nin iktidarında böyle bir şey olamaz.” Provokatif eylemlerin olabileceğini, ona göre gerekli hazırlığı yaparak bunları en az zayiatla atlatacaklarını ifade eden Başbakan, İmralı’dan gelen somut taleplerin sorulması üzerine şunları aktardı: “Paylaşacaklarım var, paylaşamayacaklarım var. Ama bunların birçoğunu da uygulamada görürsünüz. Paylaşılmaz ama uygulanır.” Gündemlerinde Oslo’nun bulunmadığını vurgularken, “Önünü kapamanın da anlamı yok. Oslo olmaz da başka bir yer olur.” diye konuştu. CHP liderinin, “Kredi açıyoruz, çözün bu sorunu.” sözünü de değerlendiren Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu samimiyetsizlikle suçladı: “Sen krediye muhtaçsın. Eğer dürüstsen ben üç arkadaşımı görevlendirdim, sen de görevlendir. Hemen çalışmaya başlasınlar.”

Başbakan Tayyip Erdoğan, Gabon, Nijer ve Senegal’i kapsayan Afrika turu kapsamında Gabon’un başkenti Libreville’e hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin, İmralı ile yaşanan sürece ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, “Bu yeni başlamış bir süreç değil. Bizim buradaki gayretimiz, terörle mücadelede başarılı olabilmektir. Huzur ve refahı tam manasıyla ülkemizin dört bir köşesine getirebilmektir.” diye konuştu. Konuyla ilgili olarak, olayın kendileri açısından ‘devlet’ ve ‘siyaset’ ayağı olduğunu anlattı. İstihbarat teşkilatının bu iş için devletin kullanacağı enstrümanlardan biri olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bu, dünyanın her yerinde böyledir. İstihbarat teşkilatını sadece terörle mücadelede kullanmaz, asayişte de kullanır. Çok farklı etkili olmak istediği alanlarda da kullanır. Bizler de şu anda bu adımı attık, atıyoruz ve atacağız. Bu esnada yaşanan gelişmeler oldu. Dikkat edilirse bizler, şu anda siyasetçi olarak böyle bir görüşmenin içinde olmadık, olmuyoruz.” dedi. Başbakan, medya ve sivil toplum örgütlerini terörle mücadele noktasında yeteri kadar destek vermemekle suçladı. Daha önce ‘Oslo olayı’ olduğunu ancak şu anda gündemlerinde Oslo’nun bulunmadığını vurguladı. Erdoğan, “Gelecekte buna benzer farklı gelişmeler olabilir mi? Olabilir. Önünü kapamanın da bir anlamı yok. Oslo olmaz da başka bir yer olur.” diye konuştu.

CHP SAMİMİYSE 3 KİŞİ GÖREVLENDİRSİN

Başbakan Erdoğan’a, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Biz geçmişteki bütün hatalara karşın olarak Adalet Kalkınma Partisi’ne yeni bir kredi açıyoruz. Çözün terör sorununu.” sözleri de soruldu. Anamuhalefet liderini samimi olmamakla suçladı. Şunları söyledi: “Sen nereye kredi vereceksin, sen krediye muhtaçsın. ‘Bu dürüst değil, sıkıntı burada. Dürüstsen, samimiysen, daha önceki ziyarette Başbakan Yardımcım Beşir Atalay, Ömer Bey (Çelik) yanımızdaydı. Grup Başkan Vekilim Mahir Ünal Bey yanımdaydı. Kendileri de 3 arkadaşıyla geldi. Ben 3 arkadaşımı görevlendirdim, şu anda bu arkadaşlarım yine görevli. Kendisi de bu 3 arkadaşını görevlendiriyorsa, hemen çalışmaya başlasınlar, ne yapacaksak, ne yapabilirsek beraber yapalım. Yasal düzenleme yapacaksak yasal düzenleme, beraber atmamız gereken adımlar varsa, adımlar atalım. Kendi yardımcısı Akif Hamzaçebi, ‘Bu hemen olmaz, şöyle 2-3 ay müsaade edin.’ dediler. Ondan sonra 3 ayı devirdik. Buna rağmen yine söylüyorum, eğer samimiyse, versin 3 arkadaşına talimatı, bu çalışmayı başlatalım. Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı bu sözü veriyor size.”

    Bir gazetecinin, “Yeni bir süreç başlıyor diyebiliriz. Çözümü baltalamak için derin güçler devreye girebilir mi? Yeni provokasyon beklentiniz var mı? 4. Yargı Paketi içerisinde terör suçlularının serbest bırakılması gibi bir yol açılacak mı?’’ sorularını ise Erdoğan, şöyle cevapladı: “Ben yeni bir süreçten bahsetmiyorum. Şu anda yeni bir süreç söz konusu değil, devam eden bir süreç var. 4. Yargı Paketi’yle ilgili çalışmalar da devam ediyor. Bu çalışmalar çerçevesinde de en kısa zamanda 4. Yargı Paketi’ni de Meclis gündemine getirmek suretiyle çıkarmanın gayreti içerisindeyiz. Fakat şunu çok açık net söyleyeyim; teröre bulaşmış olanları bağışlayan böyle genel bir af asla söz konusu değildir. Bunun da bilinmesini istiyorum. Örneğin İmralı için ev hapsi gibi şeyler uydurulup duruluyor. Asla böyle bir şey söz konusu değildir. Yani AK Parti’nin iktidarında böyle bir şey olamaz. Provokatif eylemler her zaman oldu. Her zaman da olabilir. Ona göre de gerekli hazırlığınızı yapacaksınız. Bunları en az zayiatla atlatacaksınız.”

    Görüşmeler çerçevesinde İmra-lı’dan gelen somut talepler olup olmadığının sorulması üzerine ise “Arkadaşlar her şeyi ben sizinle paylaşamam. Paylaşacağım şeyleri ifade ettim zaten. Paylaşacaklarım var, paylaşamayacaklarım var. Ama bunların birçoğunu da uygulamada görürsünüz. Paylaşılmaz ama uygulanır.” ifadelerini kullandı.          

SURİYE HALKI, ESED’İ KABUL ETMEZ

“Beşşar Esed, bugün halka hitap edecek. Konuşmasında 2014’teki seçimde başkanlığa adaylığını açıklayacağı ve iç savaşı sona erdirmek için şartlarını söyleyeceği belirtiliyor. Bu konuda neler diyeceksiniz?” sorusunu ise şu şekilde cevapladı: “Bunun kararını tabii biz veremeyiz. Suriye halkı verir. Ama şu anda benim tanıdığım, bildiğim, görüştüğüm Suriye halkının, böyle bir şeyi şu anda kabulü söz konusu değil. Çünkü 50 bin insanı öldüren, 60 bine doğru yürüyen ve sadece Türkiye’de şu anda arkadaşlar 230-240 bini buldu.”Zaman 

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2013, 13:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153