banner171

Başbuğ'nun tutuklanmasına ne dediler?

Gündemin ana maddesi Başbuğ'nun tutuklanması, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Yardımcısı Atalay, Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve Yargıtay Başkanı Kaynak'a soruldu.

Başbuğ'nun tutuklanmasına ne dediler?
Gül: Soğukkanlı takip etmek gerek
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili olarak, ''Hukuk düzeni içinde bir yargılama sürecine şahit oluyoruz. Herkesin hukuk sistemi içinde sorumluluğu vardır. Dolayısıyla herkes hukuk karşısında eşittir'' dedi.
 
Gül, temas ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Düzce'de, gazetecilerin Orgeneral Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Türkiye'de anayasa, kanunlar ve bir hukuk düzeni olduğunu ifade eden Gül, ''Bu hukuk düzeni içinde bir yargılama sürecine şahit oluyoruz. Daha fazla söyleyecek bir şeyim yok. Çünkü bağımsız yargının devam ettirdiği bir yargılama süreci vardır'' dedi.
 
İlk kez bir Genelkurmay başkanının tutuklandığının belirtilmesi üzerine de Gül, ''Kimse mahkeme kararı ortaya çıkmadan suçlu ilan edilemez. Bunun önce herkes tarafından bilinmesini isteriz. Sonra da tabii ki herkesin yargı karşısında, hukuk sistemi içerisinde sorumluğu vardır. Dolayısıyla herkes hukuk karşısında eşittir. O bakımdan gayet soğukkanlılıkla takip etmek gerekir'' diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yönetim kurulu üyeliğine seçtiği Mümtazer Türköne'nin istifasının sorulması üzerine ise Türköne'nin bu konuda bir açıklama yaptığını ve bunun üzerine söylenecek bir şey olmadığını ifade etti.
 
Hükümetten Başbuğ'la ilgili ilk açıklama
 
Hükümet kanadından ise Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ilk yorum yapan isim oldu.
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Eski Genelkurmay başkanı emekli Org. İlker Başbuğ’un tutuklanmasıyla ilgili CNN Türk canlı yayınında Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı.
 
Atalay şunları söyledi:
 
Önemli bir olay. Yargıdaki gelişmeleri görmek durumundayız. Adaletin adaletli ve çabuk olması gerekir.
 
İlker Başbuğ’u biz atadık. Doğrudur. Ama yürüyen soruşturma çok teknik bir konuda. Ben de ayrıntıyı bilmiyorum. Dosyada neler var bilmek mümkün değil.
 
Değerli bir çalışma arkadaşımız onda şüphe yok. Biz atadık, bizim iktidarımız döneminde atandı ve uzun yıllar beraber çalıştık. Gerek terörle mücadele olsun gerek MGK’da beraber çalıştık. Onda şüphe yok.
 
Atalay uzun tutukluluk süreleri ile ilgili olarak sorulan soruya,'Yargıyla ilgili bir takım sorunlar var. Bunu sadece bizler değil herkes söylüyor. Bu sıkıntıların çözülmesi için çalışılıyor. Çalışmayı Adalet Bakanlığı yürütüyor. Yargının yükünü hafifletmemiz lazım. Toplum vicdanını rahatsız eden görüntüler çıktı. tutuklamalar ve serbest bırakılmalarla ilgili.'dedi.
 
Kılıçdaroğlu'ndan 'Başbuğ' açıklaması
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin, ''Özel yetkili mahkemelerin adalet dağıtan birer mahkeme olmadığını, bunların siyasi otoritenin aldığı kararları onaylayan mahkeme olduğunu daha önce ifade etmiştim. Aynı düşüncemi sürdürüyorum'' dedi.
 
Kılıçdaroğlu, TBMM'ye gelişinde gazetecilerin, İlker Başbuğ'un hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanmasına ilişkin sorusunu yanıtladı. Kılıçdaroğlu, ''Özel yetkili mahkemelerin adalet dağıtan birer mahkeme olmadığını, bunların siyasi otoritenin aldığı kararları onaylayan mahkeme olduğunu daha önce ifade etmiştim. Aynı düşüncemi sürdürüyorum'' dedi.
 
Yargıdan ilk Başbuğ yorumu
 
Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Bir gazetecinin ''Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine, bugün katıldığı toplantının konusunun Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile ilgili tanıtım toplantısı olduğunu hatırlatarak, ''Mahalli mahkemelerin çalışma tarzlarıyla ilgili olarak şu safhada yargılaması devam eden bir hususta herhangi bir beyanda bulunmamız doğru olmayacaktır'' açıklamasını yaptı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153