banner171

Erdoğan ile Obama yine karşı karşıya

Erdoğan, Libya'da muhalefetin silahlandırılmasına karşı ama Obama tam tersini düşünüyor

Erdoğan ile Obama yine karşı karşıya
Başbakan  Tayyip Erdoğan, Libya'ya yönelik uluslararası müdahalenin komutasını devralan NATO'ya "Afganistan gibi olmasın." uyarısında bulundu. Erdoğan, Kaddafi'ye karşı muhaliflerin silahlandırılmasına ise karşı olduğunu söyledi. Bu arada Obama yönetiminin Libya'da muhaliflere silah vermek için gizli bir operasyonu yönettiği iddia edildi.
Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra ziyareti sırasında İngiltere Başbakan ı David Cameron'la düzenlediği ortak basın toplantısına Libya tartışması hakim oldu.

Erdoğan, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'ye karşı savaşan isyancı güçlerin silahlandırılması fikrini desteklemediğini söyledi.

İsyancılara silah sevkiyatının Libya'da farklı bir durum doğuracağını belirten Başbakan  Erdoğan, silahların terörü besleyebileceğine işaret etti. Erdoğan, İngiltere'de Libya tartışmalarını şu sözlerle değerlendirdi:

"Bu zirvede de bizler İngiltere ile birlikte bir siyasi değerlendirmeyi bundan sonraki süreçte de arkadaşlarımız görevlendirmek suretiyle birlikte sürdüreceğiz. Bir an önce temennimiz odur ki Libya halkının talepleri doğrultusunda bir netice alalım. Bir an önce barışı demokratik hak ve özgürlükleri temin edelim ve NATO çok önemli bir sınavı Libya'da gerçekleştirsin. Yani Libya'daki NATO müdahalesi bana göre bir Afganistan gibi olmasın. 

AJANLAR GİZLİ OPERASYONLA LİBYA'DA

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, ABD Başkanı Barack Obama, Libya'daki isyancı gruplara yardım amaçlı gizli operasyon yapılmasını onayladı. Reuters ve ABC haber ajansları, Obama'nın "keşif" diye bilinen ve isyancı grupların desteklenmesine olanak sağlayacak bir belgeyi imzaladığını aktarıyor.

"Keşif" belgeleri, Amerikan başkanları tarafından CIA'in gizli operasyonlarına onay vermek için sıkça kullanılıyor.

CIA ve Beyaz Saray, haberlerle ilgili yorum yapmayı reddetti.

Hükümet sözcüsü Jay Carney, haberlerle ilgili yaptığı açıklamada:

"Başkan Obama'nın dün söylediklerini tekrar edeceğim - Libya'daki muhalefet ya da herhangi bir gruba silah verilmesiyle ilgili bir karar verilmiş değil" dedi.

Obama, isyancılara silah sağlama seçeneğinin devre dışı olmadığını söylemiş, Kaddafi'nin iktardan indirilmesi için Amerikan askerlerinin kullanılmayacağına ise söz vermişti.
'Ajanlar haftalardır Libya'da'

New York Times gazetesi, Amerikalı yetkililerden alıntılara yer verdiği haberinde, CIA ajanlarının haftalardır Libya'da bulunduğunu yazdı.

Ajanların, hava saldırıları için istihbarat topladığı ve Kaddafi'ye karşı mücadele eden gruplarla temasa geçtiği de haberde belirtiliyor.

Haberde, operasyonlara İngiliz istihbaratı ve özel kuvvetlerinin de dahil olduğu yazılıyor.
AP haber ajansı ise, bir Amerikalı yetkili ve eski bir Amerikan istihbarat görevlisini alıntıladığı haberinde, Trablus'taki CIA bürosu kapandıktan sonra, ülkeye küçük gruplar halinde ajanların gönderildiğini yazıyor.

Bu ajanlardan bazılarının Libya'da düşen Amerikan savaş uçağının mürettabatının kurtarılmasında çalıştığı da haberde aktarılıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153