banner171

Arnavutköy'de İmarlar yeniden kapanıyor mu ?

Yıllarca Arnavutköy’ün kanayan yarası olan İmarlar, yeniden iptal edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Arnavutköy’de faaliyet gösteren Tankçılar Konut Yapı Kooperatifinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/5000’lik imar planlarının iptali istemiyle açtığı davada İstanbul 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Arnavutköy'de İmarlar yeniden kapanıyor mu ?

Emsal teşkil edebilir

Yürütmeyi durdurma kararı emsal teşkil etmesi bakımından akıllara “Planların tamamı iptal edilir mi ?” sorusunu getirdi.

1/5000’lik planlarla birlikte daha önceden kazanılmış haklarını kaybeden 100’e yakın vatandaş da tıpkı Tankçılar Kooperatifi gibi plan iptal davası ile idare mahkemesine başvurdu. Açılan 100’e yakın davada mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti vatandaşların lehine hazırladıkları raporlar ile birlikte ortaya yeni bir iddia atıldı.

 

Ruhsatları hemen alın tüyosu !

Açılan davalar parsel bazında olsa da planların genelini ilgilendirir mi korkusu ile bir an evvel ruhsatlarını alarak inşaatlarına başlayanların sayısı da hızla arttı. Belediyeye yakın isimlerin çevresindekileri uyararak ‘Bir an evvel ruhsatlarınızı alın, planlar iptal edilip imarlar yeniden kapanabilir’ dedikleri de ortaya atılan ciddi bir iddia..

Konu ile ilgili HaberAktivite’ye konuşan Tankçılar Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Şencer, “Kooperatif olarak hem Büyükşehir hem de Arnavutköy Belediyesi tarafından mağdur edildik. Bizler dar gelirli ailelere konut üretip satarken bizlerin 2007 yılında almış olduğumu ruhsatlar yok sayıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nde kazanılmış hak diye bir şey var. Kazanılmış haklarımız hiçe sayılarak hazırlanan 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlarda arazilerimizin üzerinden yeniden kesintiler yapıldı. İSKİ’nin bölgedeki onaylı altyapı planlarına yani; yüzey suyu toplama ve yer altı kanallarına aykırı olarak 1/1000’lik planlar yapıldı. Örneğin İSKİ’nin kanal projeleri yoldan geçtiği halde, bina içinden geçiyormuş gibi gösterip yolu da hali hazırda kaba inşaatları bitmiş binalarımızın üzerinden geçiriyorlar. Bu bir imar hilesidir. Bu haksız yere arsa üretme çabasıdır” dedi.

 

Süreç nasıl işleyecek ?

 

Tankçılar Kooperatifi ve Kooperatiften bağımsız 98 ayrı kişinin açtığı davaların tümüne Mahkeme Yürütmeyi Durdurma Kararı verdiği takdirde mahkeme dosyanın tamamlanmasına müteakip esas hakkında kararını verecek. Hukuki sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili de HaberAktivite’ye bir yorum yapan Cumhuriyet Halk Partisi eski ilçe başkanı Avukat Şerif Hikmet Altunkalem, “Planlarla ilgili dava açmış vatandaşlar, Tankçılar Kooperatifi ve diğer tüzel kişilerin yürütmeyi durdurma kararlarını kendi dosyalarına emsal gösterebilirler. Haksızlığa uğramış, fakat dava açmamış vatandaşlar ise gerekli hukuki başvurulardan sonra bu dosyaları emsal göstererek dava açabilirler” dedi.

Altunkalem, vatandaşların öncelikle Belediye’ye müracaat edip 60 gün bekledikten sonra hemen dava açabileceklerine dikkat çekerek, kazanılmış hakları yeni planlarla ellerinden alınan vatandaşları uyardı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153