banner171

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB’yi uyardı: Engelleri kaldırın

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel’de, Türkiye’nin üyeliği yolunda engeller çıkaran Avrupa Birliği’ni uyardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB’yi uyardı: Engelleri kaldırın
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika Şirketler Federasyonu’nca (FEB) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Türkiye’nin en önemli uluslararası önceliği ve stratejik tercihi olduğunu söyledi. Siyasi

engellerin ortadan kaldırılması ve yeni fasılların açılmasının ilişkilerin geliştirilmesi bakımından önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu kapsamda 17 nolu Ekonomik ve Parasal Politika Faslı’nın açılmasını beklediklerini söyledi. Mevcut krizlerin, işbirliğinin geliştirilmesini gerekli kıldığını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Terörizm ve düzensiz göçle mücadele konularında AB ile işbirliğimiz hayati önem taşıyor. Bu bakımdan 31 nolu Dış Güvenlik ve Savunma Politikası Faslı’nın açılmasına çok önem veriyoruz. Geri kabul anlaşması ve vize serbestisi hususlarının da dahil olduğu, 24 nolu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Faslı kapsamına giren konularda daha yoğun işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Bu işin pratiğini yaşıyoruz. Terörle adeta iç içe olan, onunla savaş veren biziz. Bu faslın en kısa sürede müzakerelere açılmasını istiyoruz.  Bir üye ülkeden kaynaklanan siyasi tıkanıklık böylesi önemli bir konuda, daha fazla işbirliğine engel olmamalı.”     

Sözümüzden caymadık

Bölgesel gelişmeler ışığında 15 nolu Enerji Faslı’nın müzakereye açılmasının hem Türkiye’nin hem AB’nin yararına olacağını vurgulayan Erdoğan,şöyle devam etti: “Enerji faslının günahı vebali bizim boynumuzda değil. Biz ne söylenmişse onu yaptık. Biliyorsunuz  burada üç ‘T’ var. Bir tedarikçi, iki transit ülke, üç tüketici. Türkiye, tedarikçi ülke değil. Türkiye ancak transit ülke ve tüketici ülke konumundadır. Bizim yaklaşık bin 850 kilometrelik bir transit noktasında, bu konuda Nabucco’ya verdiğimiz sözümüz var. Bundan caymış değiliz. “

KÜLFET PAYLAŞILSIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde yaşanan insani krizlere karşı gösterdiği duyarlılığın tüm dünya tarafından görülüp takdir edildiğini belirtti. Türkiye’nin  en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğuna dikkati çeken Erdoğan, Türkiye’nin  2,2 milyon Suriyeli’ye kapısını açtığını, buna karşın Avrupa’nın tamamındaki mülteci sayısının 250 bin civarında olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, sergilediği insani tutumun, AB ülkeleri için örnek olması gerektiğini belirten Erdoğan, “Avrupa değerlerine sahip çıkma konusunda Türkiye, AB üyesi ülkelerin çok ilerisindedir” dedi. Suriyeliler için Türkiye’nin 7,5 milyar dolar harcadığını aktaran Erdoğan, “Bu tablo sürdürülebilir değildir. Biz Avrupa’dan ve uluslararası toplumdan gerçek anlamda bir külfet paylaşımı bekliyoruz” dedi.

Çözüm Süreci’ni PKK bozdu

Brüksel’deki yoğun temasları sırasında Egmont Enstitüsü’ndeki konferansa onur konuğu olarak katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, göçmen krizi ve bölgesel terör olaylarına ilişkin değerlendirmeler yaptı. Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısının 60 bini bulduğunu anlatan Erdoğan, “Suriye’de en kısa sürede geçiş hükümeti kurulmalıdır. Ülkeye barışın gelmesi veya istikrarın yeniden tesisi, rejimin değişmesini sağlayacak kontrollü bir geçiş süreciyle mümkün olabilir” dedi.

“Teröristi sadece terörist olarak tanımlamak yeter” diyerek “İslami terör” ifadesine karşı çıkan Cumhurbaşkanı “DAEŞ’in en büyük zararı İslam dini mensuplarına olmuştur” diye konuştu. Önce Suruç’ta ardından Ceylanpınar’da terör örgütlerinin hain saldırılar gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, PKK saldırılarıyla ilgili “Suruç’tan sonra 140 güvenlik görevlimiz şehit edildi. Çözüm sürecini bozan PKK terörüdür.  Avrupa ve tüm dünyada güçlü bir dayanışma sergilemeliyiz” ifadelerini kulandı.

CUMHUR’UN BAŞKANI’NA KRAL KARŞILAMA

177 yıl sonra gelen resmi davet üzerine Belçika’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika Kralı Philippe tarafından görkemli bir törenle karşılandı. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın bulunduğu makam aracı, karşılama töreninin yapılacağı Kraliyet Meydanı’na atlı askerler eşliğinde geldi. Erdoğan çifti, makam araçlarından inişlerinde, Kral Philippe ve Kraliçe Mathilde tarafından karşılandı.

ANI DEFTERİNİ İMZALADI

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Philippe, Emine Erdoğan ve Kraliçe Mathilde ile birlikte Kraliyet Sarayı’na geçti. Anı özel defterini imzalayan Erdoğan Belçika Kralı ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

ANITA ÇELENK KOYDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan,  Meçhul Asker Anıtı’na da çelenk bıraktı. Erdoğan, daha sonra gelenek üzerine burada bulunan meşaleyi yaktı. Erdoğan’ın anı özel defterini imzalamasının ardından iki ülke milli marşları okundu.

SAMİMİ SOHBET

Kraliyet Meydanı’ndaki karşılama töreninde Emine Erdoğan’ın, Kraliçe Mathilde ile samimi sohbeti objektife böyle yansıdı.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2015, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153