banner171

AK Parti ve CHP'deki değişim nasıl okunmalı?

12 haziran seçimleri için hazırlanan milletvekili listelerinde meclisin yarısı değişti. Peki listelerdeki değişiklikler ne anlama geliyor?

AK Parti ve CHP'deki değişim nasıl okunmalı?
12 haziran seçimleri için hazırlanan milletvekili listelerinde meclisin yarısı değişti. Peki listelerdeki değişiklikler ne anlama geliyor?..

 

AK Parti'nin Meclis grubu büyük oranda yenileniyor. 167 milletvekili 12 Hazirandaki yarışta yok. Bakanlar farklı illere kaydırılırken 78 kadın aday gösterildi. Antalya 13. sıradaki Gülderen Gültekin ise başörtülü.

AK Parti'nin aday listesine sürprizler damgasını vurdu. Başbakan  Tayyip Erdoğan 167 milletvekiline listede yer vermedi. Başta Devlet Bakanı Selma Kavaf olmak üzere bir çok önemli isim 12 Haziranda yok. İzmir'e partinin ağır topları Binali yıldırım ve Ertuğrul Günay kaydırıldı. Erdoğan, CHP'nin kalesi olarak gösterilen sahil kentlerine kabinenin güçlü isimlerini yerleştirdi. İzmir'e Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay iki bölgede birinci sıraya konuldu. CHP'nin güçlü olduğu Antalya birinci sırada Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yarışacak. CHP ve MHP'nin güçlü olduğu Mersin'e Devlet Bakanı Zafer Çağlayan kaydırıldı.

Ağabeyleri değişti

Erdoğan kabinedeki bakanlarının yerlerini değiştirerek 'ağabey' rolü verdi. Başbakan  Yardımcısı Bülent Arınç Manisa'dan Bursa'ya kaydırıldı. Manisa'ya Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ağabey yapıldı. Bursa birinci sıradaki Devlet Bakanı Faruk Çelik Şanlıurfa birinci sıraya konuldu. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı İstanbul'dan memleketi Rize'ye kaydırıldı.

Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Van'dan Gaziantep birinci sıraya yerleştirildi. İçişleri eski Bakanı Beşir Atalay Kırıkkale'ye kaydırıldı. Genel Sekreter İdris Naim Şahin memleketi Ordu'ya ağabey yapıldı.

Davutoğlu Konya'dan aday

Erdoğan bakanları listenin ilk sırasına yerleştirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ilk defa listeye girerek Konya'dan aday oldu. Bakanlardan Taner Yıldız Kayseri, Nihat Ergün Kocaeli, Nimet Çubukçu, İstanbul birinci sıradan aday.

Görme engelli vekil gitti

AK Parti'nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva listede yer almadı. Ayvanın yerine geçen dönem listeye alınmayan eski milletvekili Gürsoy Erol yarışacak. Erol, tekerlekli sandalye ile Meclise geliyordu.

Kabineden sadece o yok

Kabineden Bakan Kavaf liste dışında kaldı. Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel de aday gösterilmedi. Kültür eski Bakanı Atilla Koç, Enerji eski Bakanı Hilmi Güler, BAşbakan eski Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet eski Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen, Orman eski Bakanı Osman Pepe, eski Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat ve eski Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa da listeye alınmadı.

Erdoğan, 2007 seçimle- | rinde dinlendirdiği bazı eski milletvekillerini listeye aldı. İsparta'da Recep Özel, Kırıkkale'de Ramazan Can, Elazığ'da , Zülfü Demirbağ, Niğde'de Erdoğan Özegen, Ağrı'da Mehmet Kerim Yıldız, Aydında Semiha Öyüş yarışacak.

Liste dışı kalan vekiller

167 milletvekili listede yer almadı. Bunlardan bazıları şöyle:

Adana: Vahit Kirişçi, Dengir Fırat

Adıyaman: Hüsrev Kutlu

Ağrı: Cemal Kaya, Abdülkerim Aydemir

Ankara: Zeynep Dağı, Said Yazıcıoğlu

Ardahan: Saffet Kaya

Bitlis: Zeki Ergezen Cemal Taşar

Diyarbakır: İhsan Arslan, Kutbettin Arzu, Abdurrahman Kurt

İstanbul: Güldal Akşit, Hüseyin Beşli, Reha Çamuroğlu, Edibe Sözen

Kars: Zeki Ergezen

Kırıkkale: Vahit Erdem

Mersin: Zafer Üskül

Sivas: Hamza Yerlikaya

Doğu ve Güneydoğu'da büyük revizyon

Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan, en büyük revizyonu Güneydoğu'da yaptı. Erdoğan kapalı grup toplantısında bölgeye gitmemekle eleştirdiği vekilleri çizdi. Diyarbakır'da İhsan Arslan ve Abdurrahman Kurt gibi isimler çizildi. Erdoğan Ağrı'da dört milletvekilinin üçünü, Bingöl'de üç milletvekilinin ikisini, Bitlis'te üç milletvekilinden ikisini aday göstermedi.

Başarısız iller gitti

Yerel seçimler ile referandumda başarısız olan illerin milletvekilleri geri çekildi. Erdoğan, Mersin milletvekillerinin tamamını liste dışında bıraktı. Sinop, Kırıkkale, Muş, Çankırı, Sivas, Kilis ve Niğde milletvekillerinin de tamamı liste dışında. Erdoğan, Diyarbakır'da Tarım Bakanı Mehdi Eker'i birinci sıraya koydu. Galip Ensarioğlu ikinci sırada. Batman'a kaydırılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek BDP'ye rakip olacak.

78 kadın aday var

AK Parti 78 kadın adaya yer verdi. Nimet Çubukçu İstanbul'da birinci sırada yer alırken, Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin Gaziantep ikinci sırada yer aldı. İzmir'de ise her iki bölgede dördüncü sıraya kadın adaylar konuldu. Nursuna Memecan memleketi Sivas'a kaydırıldı. Erdoğan Diyarbakır dördüncü sırada Mine Lök Beyaz isimli kadın adayı koydu. AK Parti'de bazı kadın milletvekilleri ise listede yer alamadı.

Kalfalık için hassas davrandık

Başbakan Erdoğan, aday listesinin 'son derece hassas biçimde, tüm kesimlerin görüşü alınarak, hakkaniyet, liyakat ve ehliyet ölçüsü gözetilerek hazırlandığını' söyledi. Erdoğan, ''Listemiz asla ve asla bir tek kişinin iradesiyle şekillenmiş bir liste değildir'' dedi. Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek bir kadroyu oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Erdoğan, ''Hedefimizi büyük koyduk. Çıraklık, kalfalık, ustalık dönemi...'' diye konuştu. 12 Haziran seçimlerinin, sadece AK Parti ve Türk demokrasisi açısından değil, Türkiye'nin geleceği açısından kritik önemi olduğunu belirten Erdoğan, 12 Haziran'da ustalık döneminin başlayacağını vurguladı.

514'ü akademik kariyere sahip

Başbakan, listelerle ilgili istatistiki bilgiler verdi. Kadınlar 2002'ye kadar yüzde 4 seviyelerinde temsil edilirken bu dönemde yüzde 9'a çıktığını anlatan Erdoğan, ''Yeni dönemde de pozitif ayrımcılık yaptık. Listemizde 78 kadın aday var. Bu yüzde 14.18'e tekabül ediyor'' dedi. Erdoğan, listelerde 25-30 yaş arasında 24 adaya yer
verdiklerini de söyledi. Erdoğan, 30-35 yaş arasında 51, 35-45 yaş arasında 200 adayın olduğunu ifade etti. Engelli adayların sayısının 11 olduğunu belirten Erdoğan, ''Adaylarımızın 514'ü doktora, lisanüstü ve lisans eğitim almış arkadaşlarımız. Bunun yanında 30 tanesi ortaöğretim, 6 tanesi ön lisans mezunudur'' dedi.

İş dünyasından Meclis yoluna

AK Parti'de Ali Babacan, Ankara'da beklendiği gibi 1'inci bölgeden ilk sıraya yerleşirken, Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker Diyarbakır'dan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batman'dan, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Mersin'den, Çalışma ve Sosyal Bakanı Ömer Dinçer 3'üncü Bölge 1'inci sıradan aday gösterildi. Geçen dönem siyasete girmeyen Hak İş Başkanı Salim Uslu, Çorum 1'inci sıradan aday oldu ve bu bölgeden daha önce kendi sendikasından milletvekili seçilen Agah Kafkas'ı saf dışı bıraktı.

Yeni dönemde iş dünyasından siyasete ilk adımı atan isimler şunlar oldu:

■ Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Ko-çer: Gaziantep'ten 4'üncü sıra.
■ Kiler Holding'in hissedarlarından Vahit Kiler: Bitlis 2'nci sıra.
■ Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez: Konya 6'ncı sıra.
■ Evyap'ın Yönetim Kurulu Üyesi İlhan İşbilen: İzmir 1'inci bölge üçüncü sıra.
■ TÜGİK eski Başkanı Hazim Sesli: Uşak 3'ün-cü sıra.
■ TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar: Trabzon 2'nci sıra.
■ Türkiye Eczacılar Birliği eski Başkanı Mehmet Domaç: İstanbul 1'inci Bölge 11'inci sıra.
■ MÜSİAD'ın önde gelen isimlerinden Nureddin Nebati: İstanbul 3'üncü Bölge 9'uncu sıra.
■ Seçil Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Faik Güngör: Ankara 1'inci Bölge 14'üncü sıra.
■ Şahinoğulları Orman ürünleri'nin sahibi Hüseyin Şahin: Bursa 3'üncü sıra.
■ Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Galip Ensarioğlu: Diyarbakır.,

CHP'deki ekonomistler

CHP'nin ekonomi kurmaylarından işadamı Umut Oran, İstanbul 3'üncü Bölge 2'nci sıradan listeye girerken, Hazine eski müsteşarı ve Kemal Derviş'in sağ kolu olarak bilinen Faik Öztrak, Tekirdağ 1'inci sıradan aday oldu. Deniz Baykal'a yakınlığıyla bilinen CHP Genel Sekreteri eski borsacılardan Bihlun Tamaylıgıl, Kemal Kılıçdaroğlu'nun arkasından İstanbul 2'nci bölge ikinci sıradan seçilmeyi garantiledi. Diğerleri de şöyle sıralandı.

■ Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgü-neş: Adana 2'nci sıra.
■ Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün: Ankara 2'nci Bölge 3'üncü sıra.
■ Kamil Koç Otobüs İşletmelerinin sahiplerinden Sena Kaleli: Bursa 1'inci sıra.
■ İş kadını Melda Onur: İstanbul 2'nci Bölge 9'uncu sıra.
■ KAGİDER eski Başkanı Gülseren Onanç: İstanbul 2'nci bölge 15'inci sıra.
■ İşadamı Erdoğan Toprak: İstanbul 3'üncü Bölge
■ DİSK Başkanı Süleyman Çelebi: İstanbul 3'üncü bölge.
■ Eski bankacı Mevlut Aslanoğlu: İstanbul 3'üncü bölgeden 9'uncu sıra.
■ İş kadını Dila Boztepe: Malatya üçüncü sıra.
■ İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük'ün eşi Sedef Küçük: İstanbul 2'nci bölge.

Ünlüler yarışacak

Spor ve sanat dünyasının yakından tanıdığı isimler listelerde. Eski futbolcu Hakan Şükür, AK Parti'den İstanbul 3'üncü bölgede 4'üncü sırada yarışacak. Eski futbolcu Saffet Sancaklı MHP'den İstanbul 2'inci bölge 5'inci sırada. Türkücü Sabahat Akkiraz CHP'den İstanbul 3'üncü bölge 6'ıncı sıradan aday gösterildi. Sanatçı Tolga Çandar, Muğla'da CHP'nin 1'inci sırasında. 14 Mart'ta silahlı saldırıya uğrayan ve Almanya'da tedavi gören İbrahim Tatlıses de seçimlerde yer alacak. AK Parti listelerinde yer bulamayan Tatlıses memleketi Şanlıurfa'dan bağımsız aday oldu.

Ünlü siyasetçilerin çocukları listede

Siyasi partilerin YSK'ya teslim etmiş olduğu aday listelerinde tanınmış birçok siyasi ve ünlü ismin yakınları da yer aldı. Eski TBMM Başkanı Ali Rıza Septioğlu'nun oğlu Faruk Septioğlu Elazığ'dan AK Parti'den 3. sıra milletvekili adayı olarak girdi. Eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen'in oğlu Alper Taşdelen, Ankara 2. bölgede CHP'den 7. sırada yer buldu. Adalet Partisi'nin 'Koca Reis' lakaplı yöneticisi Sadettin Bilgiç'in oğlu Sadi Bilgiç, İsparta'dan AK Parti 1. sıra adayı olarak listede yer aldı.

Türkeş'in oğulları farklı partide

Geçtiğimiz yıllarda vefat eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina'nın oğlu Levent Priştina da CHP'nin İzmir 2. bölgeden 10. sıra adayı gösterildi. Trafik kazasıonda yaşamını yitiren ANAP'lı eski bakan Adnan Kahveci'nin oğlu Baybora Cihan Kahveci MHP İstanbul 1. bölge 9. sıradan adayı oldu. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük'ün eşi Sedef Küçük İstanbul 2. bölgede CHP'nin 5. sıra adayı olarak vekil listesine girdi. 70'li yıllarda CHP'de bakanlık yapan ünlü siyasetçi Turan Güneş'in oğlu Hurşit Güneş CHP'nin Kocaeli'nde 1. sıra adayı oldu. Eski Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün oğlu Osman Korutürk, İstanbul 1. bölgede CHP'den 2. sırada yer aldı. Turgut Özal'ın ekonomi kurmaylarından Ekrem Pakdemirli'nin oğlu Bekir Pakdemirli de İzmir 2. bölgede AK Parti'den 6. sıra milletvekili adayı oldu. Alparslan Türkeş'in iki oğlundan Tuğrul Türkeş MHP'nin listesinde yer alırken Ahmet Türkeş AK Parti'den aday gösterildi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153