banner171

AKP Artık Kendi Kadrosunu Oluşturdu

AKP aday listesiyle, "Adalet ve Kalkınma Partisi koalisyondur, kendi içinde yıkılabilir’ tartışmalarını bitirdi.

AKP Artık Kendi Kadrosunu Oluşturdu

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Fuat Keyman, AK Parti’nin 12 Haziran seçimlerine yönelik aday listesiyle artık bir koalisyon değil kendi kadrosu olan ve olgunluk dönemindeki bu kadrosuyla Türkiye’nin geleceğine yön verecek bir parti görünümüne ulaştığını söyledi.

Prof. Keyman’ın, AK Parti’nin milletvekili listesindeki isimleri, seçimler ve sonrasına ilişkin değerlendirmeleri şu şekilde:

Kendi dışındaki aktör dönemi bitti

“Ustalık denen şey, esasında Refah Partisi’nden Adalet ve Kalkınma Partisi’ne çıkarken hatırlarsanız gelenekçiler ve yenilikçiler tartışması vardı. Yenilikçilerden Adalet ve Kalkınma Partisi çıktı. Fakat 2002 seçimlerini kazandıklarından bu yana, içine hep yeni insanlar gelsin, farklı insanlar olsun, içinde koalisyonlar var, MHP’den ANAP’tan insanlar var ve onların koalisyonudur, diye düşünüyorduk. Bence Adalet ve Kalkınma Partisi bugün o yenilikçi tartışmanın son noktasına yani ustalık aşamasına geldi. Kendi dışındaki aktörlere ihtiyaç duymadan, kendi aktörlerini kendi insanlarını, kendi kadrosunu oluşturdu. Ve 2002’de başlayan Türkiye’yi yönetme süreci, 2011’de tam anlamıyla oturmuş bir Adalet ve Kalkınma Partisi’ne dönüştü.

Artık yepyeni bir AK Parti var

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde ‘Kendisi dışındaki elitlerle, acaba liberaller ve demokratlarla arası bozuldu mu, sosyal demokratları temsil ediyor mu, Adalet ve Kalkınma Partisi koalisyondur, kendi içinde yıkılabilir’ tartışmaları bitmiştir.

AK Parti eğer yüzde 45-50’yle seçimi kazanırsa, artık Türkiye’nin geleceğine de damgasını vuracak bir kadro oluşturmuş olacak. Tabi bu kadronun içinde, isim olarak bilemeyebiliriz ama, Türkiye’deki bu yeni ekonomik aktörlerden, bürokratik aktörlerden, üniversitelerden insanlar var. Hatta bu yapı içinde, bir gün içerde olan bir gün dışarda bekleyebiliyor. Yani bir Adalet ve Kalkımna Partisi var. Bu bence, bu seçimlerin çok önemli olmasının temel göstergelerinden biri olacak.

Toplum merkezli modernleşme

1946-50 yılında Demokrat Parti’yle başlamış olan, devlet merkeziyle modernleşmeden, toplum merkezli modernleşmeye, 1980’lerde ANAP’la devam eden devlet yerine toplum merkezli modernleşmenin hegamonyası, eğer AK Parti yüzde 45-50 oy alırsa tamamlanmış olacak. Yeni anayasa da bunun ürünü olacak. Yani kendisi anayasa yapabilir orana geçerse, yeni bir hegamonik güç olacak. Adalet ve Kalkınma Partisi, siyaset yapıp seçimleri yaparak buraya geldi.

Star


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153