banner171

Barajı aşamazlarsa kıyamet kopmaz

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'ndan (SETA) çarpıcı bir analiz geldi.

Barajı aşamazlarsa kıyamet kopmaz
 Seçimlere sayılı günler kala yüzde “10 seçim barajı” sıkıntısı yaşayan HDP'nin söylemleri tartışılırken, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'ndan (SETA) çarpıcı bir analiz geldi. “HDP barajı aşamazsa kıyamet kopmaz” denilen analizde, 'Kürt Meclisi' ve 'fiili özerklik'in devletten önce Kürtler arasında kanlı çatışmalara sebebiyet vereceği ifade edildi. Doç. Dr. Vahap Coşkun tarafından hazırlanan,analizde, şu satırlar öne çıktı:  

-HDP barajı aşmadığında, belki birkaç tepki söz konusu olabilir ama kıyamet kopmaz. Her siyasi aktör, belli bir meşruiyet zemininde hareket etmek zorunda. Parlamentoya girilmedi diye savaş başlatılamaz. 
-HDP'nin barajı aşmadığında Türkiyelileşme iddiasından vazgeçeceğini, bir 'Kürt Parlamentosu' ve fiili özerk bir yönetim kuracağını iddia edenler de bulunuyor. Bunlar gerçeklikten uzak. Bu devletten önce, Kürtler arasında kanlı çatışmalara sebebiyet verir. 
-Eğer HDP, % 6-7 civarındaki bir oyla baraja takılırsa, bu oy büyük bir başarısızlık olarak addedilir, HDP projesi sorgulanmaya başlanır. Ama %9 gibi oyda kalırsa, tartışma daha çok temsiliyet üzerinden yürür. İki dönemdir parlamentoda yer alan bir hareketin, hem de en gerekli olduğu bir dönemde parlamento dışında kalmasına neden olan kararı verenler hesaba çekilir. Başarısızlıktan sorumlu tutulanların ödeyeceği bir siyasi bedel olur. 

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2015, 01:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153