banner171

Erdoğan Irak'ta dünyaya nisbet yaptı

Başbakan Erdoğan, Irak'ta Türk müteahhitlerin başarılarını anlattı Irak'ın yeniden inşasına talip oldu

Erdoğan Irak'ta dünyaya nisbet yaptı
Başbakan  Erdoğan, Bağdat'ta Irak-Türk İş Forumu'na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Dicle ve Fırat'ın kardeşliğini anlatan Erdoğan, bu iki nehir gibi Türkiye ve Irak'ın da kardeş olduğunu ifade etti. Türk mütahitlerin Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci gücü olduğunu söyleyerek, Türk mütahitlerinin dünyadaki başarılarından örnekler veren Erdoğan, Irak'ın yeniden inşasında söz sahibi olmak istediklerini söyledi.

Erdoğan, Bağdat'taki Devlet Konukevinde düzenlenen Irak-Türk İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Irak'tan işadamlarının düzenlediği bu toplantının başarılı geçtiğini umduğunu belirterek, katılımcılara, düzenleyenlere teşekkür etti. Bu vesileyle, Irak ziyareti sırasında, kendisine ve heyetime gösterdikleri misafirperverlikten dolayı, başta Başbakan  Maliki olmak üzere tüm Iraklılara şükranlarını ifade eden Başbakan  Erdoğan, Esasen, Irak'ta, Başkent Bağdat'ta kendimizi asla bir misafir gibi hissetmiyoruz'' dedi.

EKONOMİK İLİŞKİLER

Halen iki ülke arasında fiilen açık tek sınır kapısı olan Habur/Halil İbrahim Kara Hudut Kapısı'nın tam kapasite çalışmasına karşın, ikili ticari ilişkilerin yoğunluğuna ayak uyduramaz duruma geldiğine işaret eden Başbakan  Erdoğan, ''Yeni sınır kapılarının açılması için derhal harekete geçilmesi gerektiğini biliyoruz'' dedi.

TÜRK MÜTEAHHİTLERİN BAŞARILARINI ANLATTI

Gümrük makamlarının hızla bir araya gelmeleri gerektiğine inandığını, Türk tarafı olarak buna hazır olduklarını kaydeden Başbakan  Erdoğan, şöyle devam etti:

''Çünkü biz, Irak için nasıl Karadeniz'e, Kafkaslara ve Avrupa'ya açılan kapıysak, Irak da bizim Körfez'e ve Körfez üzerinden Hint Okyanusu'na açılan en önemli kapılarımızdan biri.
İki ülkenin, bunun gereğini yerine getirmesi gerekiyor. Kısacası sınır kapılarımızı çoğaltmak istiyoruz.

Şu anda özellikle inşaat sektöründe Çin'den sonra 36 firmasıyla 2. sırada olan bir Türkiye var. Irak'ın yeniden inşasında müteahhit firmalarımız sizlere tüm imkanlarıyla sizlere hizmet vermeye hazırdır.

Her şeyden önemlisi bizim en önemli ticaret ortaklarımızdan biridir Irak. Serbest piyasa ekonomisinin etkin bir şekilde uygulanması konusundaki birikim ve tecrübelerimizi Iraklı kardeşlerimizle paylaşmaya biz her zaman hazırız.

Çünkü bizim atalarımızın, büyüklerimizin söylediği 'Ana gibi yâr, Bağdat gibi diyar olmaz' sözü bugün de aynen geçerlidir.

Bugüne kadar 260'ın üzerinde Türk firması, toplam tutarı 11 milyar dolar olan 587 projeden alnının akıyla çıktı.

2010 yılında Irak, Türk müteahhitlerinin proje üstlendiği ilk üç ülke arasında yer aldı.
Bir atasözümüz, 'Yanlış hesap Bağdat'tan döner' der.

Irak'ta iş yapan şirketlerimizin bugüne kadar hiçbir projesi Bağdat'tan dönmedi, yüzümüzü yere eğmedi.

Bu şirketlerimizin, önümüzdeki dönemde her türlü bina, yol, köprü, liman, fabrika, turistik tesis gibi alt ve üst yapı hizmetlerini başarıyla gerçekleştireceklerine inanıyorum.

Müteahhitlik sektörü yanında, ticarette, turizmde, diğer tüm sektörlerde gittikçe artan bir ivme ile işbirliğimizi güçlendiriyoruz.

Bu işbirliği arttıkça, dayanışmamız güçlendikçe, ben inanıyorum ki her iki ülkenin de istikrarı, güvenliği, refahı daha yükseklere çıkacaktır.''

ÜZÜM HİKAYESİ

''Hazreti Mevlana'nın ibretlik bir hikayesini salondakilerle paylaşmak istediğini'' dile getiren Başbakan  Erdoğan, hikayeyi şöyle anlattı:

''Şöyle anlatıyor Mevlana... Bir Arap, bir Farisi ve bir Türk, Hacca gitmek üzere yola çıkarlar. Yolda, bir pazardan geçerken, canları üzüm yemek ister. Acem, 'ben engur isterim' der. Arap, 'ben ıneb isterim' der. Türk de 'ben üzüm isterim' der... Üçü de aynı şeyden bahseder ama, farklı kelimelerle ifade ettikleri için anlaşamaz, kavga ederler.
Evet değerli dostlar... Dillerimiz farklı olsa da, gönüllerimiz bir.

Ülkelerimiz farklı olsa da, hedeflerimiz bir. Bu topraklarda asırlardır aynı ekmeği ve aynı suyu paylaşan iki kardeş ülkenin kalkınma, barış, demokrasi, adalet yolunda ilerlemeleri birbirlerinden bağımsız olarak düşünülemez.

Biz de bu inançla komşumuz ve kardeşimiz Irak'la güzel yarınlara beraber yürüyeceğiz, ortak bir geleceği, huzur ve refah dolu bir bölgeyi beraberce inşa edeceğiz.
Ben bu düşüncelerle sözlerime son verirken, bir kez daha İş Forumu'nu düzenleyen arkadaşlarıma, katılımcılara teşekkür ediyorum.''

MALİKİ'NİN KONUŞMASI

Irak Başbakan ı Nuri El Maliki de konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilere değindi.
Irak'ın artık daha güvenli hale geldiğini anlatan Başbakan  Maliki, bu forumun iki ülke iş adamları arasındaki ilişkiyi geliştirmeyi hedeflediğini söyledi. Bu forumun yeni kurulan hükümetin hedeflerine yönelik bir toplantı olduğunu anlatan Maliki, sıkıntılı bir dönemin Bağdat'ın imarından bahsetmeye başlandığını kaydetti. Bir çok alanda yeniden imara ihtiyaç duyulduğunu belirten Maliki, Türk şirketleri için Irak'da çok önemli imkanlar bulunduğunu dile getirdi.

Artık Irak'ın her bölgesinin güvenli hale geldiğini dile getiren Maliki, ''Irak'ta artık istikrar var. Irak'ta imar için, yeni yatırımlar için hükümet olarak yatırımcıların önündeki engellerin giderilmesi için talimatlar verdik. Irak'ta yatırımcıların rahat yatırım yapması için her türlü şey yapılacak'' dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153