banner171

'Hasdal Ziyareti Öncesi Bilgilendirildim'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının, geçtiğimiz hafta Hasdal Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Balyoz sanıklarını ziyareti öncesi kendisine bilgi verildiğini açıkladı.

'Hasdal Ziyareti Öncesi Bilgilendirildim'

Dün akşam ATV'de canlı yayınlanan Gündem Özel programına konuk olan Erdoğan, bir soru üzerine, "Hasdal, Adalet Bakanlığı'na bağlı bir cezaevi değil, tamamen askere bağlı. Gidişlerinden benim şahsen bilgim var. Beni bilgilendirdiler. Bunun kendileri açısından psikolojik bir süreç olduğunu ve bu bakımdan oraya gitme durumlarının olduğunu söylediler.

Ben de normal buldum, insanî buldum. Bunu, tutuklamalara karşı bir protesto hareketi olarak görmedim. Böyle bir insanî görevi yerine getirmelerinde bir yanlışlık görmedim." diye konuştu. Başbakan, aynı soru çerçevesinde, geçtiğimiz Cumhuriyet Bayramı'nda askerin Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyona gitmeyip alternatif bir kutlama düzenlemesiyle ilgili bir ayrıntıyı da paylaştı. Genelkurmay Başkanı Koşaner'le resepsiyon sonrasında bir görüşme yaptıklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Yaptığınız bu iş doğru değil, yanlış yapıyorsunuz, dedim. Burası cumhurun başıdır, sizin alternatif bir kutlama yapmanız ciddi bir tersleşmeye gidiştir, milletle aranızdaki bağı koparır, şık olmadı, dedim. Genelkurmay Başkanı, 'bugüne kadar olan gelişmeler, bizim alışkanlıklarımız, malum konular' dedi. Malum konuları anlıyorsunuz; başörtüsü meselesi. Bu hakikaten şık olmadı, ciddi eleştiriler de geldi. Milleti huzursuz etti."

Başbakan Erdoğan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki gelişmeleri de değerlendirdi. Yaşananları, 'siyasî gaz sıkışması' olarak niteleyen Erdoğan, bölgede on yıllardır biriken sıkıntıların patladığını dile getirdi. 30-40 yıl boyunca diktatörlerin ülkeye hakim olduğunu ve halkın iradesini dışladığını hatırlattı. Bunun da belli bir tepki birikmesine yol açtığını ifade etti. Yaşanan son isyanların da homojen ve birbiriyle irtibatlı hareketler olmadığı değerlendirmesini yaptı. Libya lideri Kaddafi ile irtibatı kesmediklerini ve bu süreçte 3 kez görüştüklerini bildiren Başbakan, muhalif kesimlerle de diyalog halinde olduklarını bildirdi. Bu arada, Türkiye'deki muhalefetin, yaşananları Büyük Ortadoğu Projesi'ne (BOP) bağlamasını da yorumladı. Projenin ölü doğduğunu ve şu an yürürlükte olmadığını kaydederek, "Fakat sanki hâlâ devam ediyormuş gibi konuşuyorlar. Bu gelişmelerin BOP'la yakından uzaktan ilgisi yok." dedi.

Erdoğan'a, ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone'nin son açıklamaları da hatırlatılarak, "Eski büyükelçilerden Edelman'a uzun süre randevu vermemiştiniz. Şimdi de benzer bir durum olabilir mi?" sorusu yöneltildi. "Edelman'ın durumu çok daha farklıydı." diyen Başbakan, Ricciardone'a aynı tavrı göstermeyeceğini belirtti ve "Randevu talep ederse görüşürüz, düşüncelerimizi kendisine de söyleriz." açıklamasını yaptı. Erdoğan, bir başka soru üzerine askerlik süresinin kısalmasıyla ilgili bir çalışma yapıldığını, ancak seçim sonrasına kaldığını ifade etti. Fakat ayrıntılı bilgi vermedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153