banner171

Ak Parti listesinde sürpriz isimler iddiası

Başbakan Erdoğan, son grup toplantısından sonra genel merkezde partisinin milletvekili adaylarını belirlemek için kampa çekildi. Kulislerde ilginç bilgiler var.

Ak Parti listesinde sürpriz isimler iddiası

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 24. dönem milletvekili adaylarını belirlemek için bütün programlarını erteleyip genel merkezde kampa girdi.

Salı günü yaptığı son grup toplantısından sonra genel merkezde çalışmalarını yürüten Başbakan Erdoğan, sadece milletvekili adaylarını belirlemeyecek, aynı zamanda AK Parti'nin geleceğini de belirleyen kararlar alacak. Tüzük gereği son kez milletvekili adayı olacak Erdoğan, AK Parti'yi kendisinden sonra yönetecek kadroyu da bu çalışmalarla belirleyecek.

Bu nedenle Başbakan Erdoğan, son grup toplantısında, 3. dönemi gelmiş partinin bazı önemli isimleri gelecek dönem için dinlendireceğini belirtti. AK Parti'de 2 dönemdir milletvekilliği yapan 147 isim bulunuyor. 12 Haziran'da bu isimlerden aday gösterilenler AK Parti tüzüğünde yer alan 'bir kişi en fazla 3 dönem üst üste milletvekili olabilir' sınırlaması nedeniyle 2015'deki seçimlerde aday olamayacak. 147 isim arasında AK Parti'nin önde gelen pek çok ismi yer alıyor.

ÖNEMLİ İSİMLER VAR

Bakanlar Kurulu'nun yarısından fazlası 12 Haziran'da tekrar milletvekili adayı olup seçilirse, 2015 seçimlerinde tekrar aday olamayacak. Bu isimlerin başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geliyor. Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Erdoğan dahil olmak üzere 22 bakan bu dönemde aday olursa, 2015 seçimlerinde aday olamayacak. Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Bülent Arınç ve Ali Babacan, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Faruk Özak, Faruk Çelik, Egemen Bağış, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile seçim nedeniyle görevlerini bırakan eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 12 Haziran'da aday olup seçilirse, 2015'de aday olamayacak. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, milletvekilliği için başvuru yapmadığından bu dönem milletvekili olmayacak.

BAZI İSİMLER DİNLENDİRİLECEK

AK Parti'nin önemli isimlerinin de dinlendirilmesi gündemde. AK Parti Grup Başkanvekillerinden Suat Kılıç, Mustafa Elitaş, Nurettin Canikli, Bekir Bozdağ 2 dönemdir milletvekilliği yapıyor. Bakanlar Kurulu'nda yer alan Zafer Çağlayan, Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek, Ömer Dinçer, Ertuğrul Günay, Veysel Eroğlu ve Ahmet Davutoğlu bu dönem aday olursa 2015 seçimlerinde de aday olabilecek.

LİSTE ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

Öte yandan Başbakan Erdoğan başkanlığındaki 11 kişilik komisyon, milletvekili listelerini belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor. 1400 isim tek tek değerlendirilecek ve adaylar belirlenerek 11 Nisan akşamı Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilecek. Başbakan Erdoğan, önceki günkü grup toplantısında, partinin önde gelen isimleri ve bakanların seçim bölgesinin değiştirilebileceğini ifade etmişti. AK Parti'nin önemli isimleri aday yapılsa bile seçim bölgesi değiştirilecek. AK Partili bakan ve genel başkan yardımcılarından bazıları Anadolu şehirlerden aday gösterilecek. Erdoğan'ın, "Bazı illere ağabeyler gönderilebilir" dediği öğrenildi.

ADAY OLMAYANLAR KÜSMESİN

Erdoğan aday olmayan milletvekillerinden ise küsmemelerini istedi. 2007 seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmeyen Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'i örnek gösteren Erdoğan, aday olamayan isimlerin seçim bölgesine giderek aday gibi çalışmasını istedi. Aday olamayan ancak parti çalışmalarına katılan isimlerin bir sonraki dönemde yeniden aday yapılabileceğini vurgulayan Erdoğan'ın "Geçen dönem aday yapmadıklarımızdan bazılarını aday yapacağız" ifadesini kullandı.

MYK'dan 17 kişi 2015'te yok

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) yer alan 20 isimden 17'si 2 dönem milletvekilliği yaptı. 17 isimden bu dönem milletvekili yapılacak isimler 2015'de milletvekili adayı olamayacak. Parti yönetiminde de çok önemli isimler bu dönem aday olduklarında 4 yıl sonra yapılacak genel seçimlerde tekrar aday olamayacak. Bu isimler arasında Genel Sekreter İdris Naim Şahin, Genel Başkan Yardımcıları Haluk İpek, Ömer Çelik, Hüseyin Çelik, Abdülkadir Aksu, Nükhet Hotar, Hüseyin Tanrıverdi, Bülent Gedikli, Salih Kapusuz, Ahmet Edip Uğur, Reha Denemeç ve Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin.

Vekillikte 2 dönemi doldurdular

Parlamentoda 2 dönemdir milletvekilliği yapan isimlerden bazıları şunlar: Dengir Mir Fırat, Vahit Kirişçi, Ali Küçükaydın, Şevket Gürsoy, Ali Rıza Alaboyun, Sait Yazıcıoğlu, Mevlüt Çavuşoğlu, Ahmet Ertürk, Atilla Koç, Edip Uğur, Ahmet İnal, Fettani Battal, Fahrettin Poyraz, Kazım Ataoğlu, Zeki Ergezen, Vahit Kiler, Necati Çetinkaya, Murat Mercan, Kemal Unakıtan, Mahmut Durdu, Ali Temür, Güldal Akşit, Mustafa Ataş, Lokman Ayva, Nusret Bayraktar, Hüseyin Besli, Alaattin Büyükkaya, Ünal Kacır, Recep Koral, Burhan Kuzu, Köksal Toptan ve İdris Naim Şahin.
yeni şafak


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153