banner171

Erdoğan adayları nasıl seçtiğini anlattı

Başbakan adayları seçerken nasıl bir yol takip ettiklerini açıkladı. İşte Erdoğan'ın ilginç yöntemi...

Erdoğan adayları nasıl seçtiğini anlattı

Başbakan Erdoğan Strasbourg'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı, listelerle ilgili konuştu, adayları nasıl seçtiklerini açıkladı.

Meclisteki AK Parti'li vekillerde ciddi bir rotasyona gittiklerini anlatan Erdoğan, bunun Doğu ve Güneydoğu ile ilgisi olmadığını söyledi ve aday seçiminde nasıl bir yol izlediklerini anlattı.

EKRANDAN MÜLAKATLARI İZLEMİŞLER

"Biz köy ve mahallelere kadar kanaatleri almak suretiyle çalıştık. Listeler en son üst kurula geldi. Üst Kurul'da sadece genel başkan olarak ben yokum. Genel başkan yardımcıları, Kadın kolları başkanı, Gençlik kolları başkanı var. Birlikte bu çalışmayı yaptık. Tüm dosyaları, isimlerini gizleyerek biraraya getirdik. Hatta alt komisyondaki bütün mülakatları ekrana getirmek suretiyle değerlendirme fırsatımız oldu. Hata payının hiçbir partide olmayacak surette sıfıra indirecek bir değerlendirme yaptık. Demokratik surette bu değerlendirmenin araziye yansıyacağını düşünüyorum. Adayların halkla ne kadar diyalogta buna baktık. Bütün bunları değerlendirdikten sonra karar verdik." dedi.

ÜÇÜNCÜ DÖNEMDEN SONRA BEN DE ADAY OLMAYACAĞIM

Aday olmayan arkadaşlarına menfilik yüklemek istemediklerini söyleyen Erdoğan, "Hepsi bizim yol arkadaşımızdır. Ama kimse burada üç dönem kalacak diye bişey yok. Üçüncü dönemde olan arkadaşlarımız bundan sonra hiçbir gerekçe olmadan, başta şahsım olmak üzere milletvekillliğine bir ara verdiğimiz dönem olacak" şeklinde konuştu.  

Başbakan Erdoğan, Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve sanatçı İbrahim Tatlıses'in aday gösterilmemesiyle ilgili soruyu da yanıtladı.

AK Parti'ye aday olarak 6 bin kişinin başvurduğunu ve 10 kişiden bir kişiyi seçmek zorunda kaldıklarını anlatan Erdoğan, "İbrahim Bey sanatına sevgi duyduğumuz bir arkadaşımız. Başından üzücü bir hadise de geçti. Fakat tabi biz 10 kişiden bir kişi seçtik. 6 bine yakın müracaat var. Bu rakamı 550'ye indireceksiniz. Bunun değerlendirmesini yaparken, ne durumda olduğumuzu takdir edin. Bu değerlendirmelerimizi sırasında Siyasi İşlerden sorumlu arkadaşım İbrahim Bey'in evladını aradı, listeye koyamayacağımız bildirdi" dedi.

BİZE MAHFUZ DEĞERLENDİRME

Her aday gösterilmeyen isimle ilgili açıklama yapmak zorunda olmadıklarını söyleyen Erdoğan, Aliye Kavaf'ın aday gösterilmemesiyle ilgili olarak da, "Biz bazı değerlendirmeler yaptık. Ancak bazı değerlendirmeler vardır ki bunlar mahfuz değerlendirmedir. Selma Hanım'dan gerek kadın kollarından gerekse bakanlığı döneminde istifade ettiğimiz bir arkadaşımızdır. Bu dönemde böyle bir takdir yaptık. Bundan sonra bu arkadaşımızdan çok daha farklı istifade edeceğiz. O da bunu anlayışla değerlendirecektir" dedi.

ÇOK RENKLİ BİR SEÇİM OLACAK

BDP'nin KCK tutuklularını, CHP ve MHP'nin de Ergenekon tutuklularını aday gösterdiği hatırlatılınca Erdoğan "Bunu benim değerlendirmemden çok, milletim nasıl değerlendireceği önemli Şu anda bu insanların hangi davalardan yargılandığı ortada. Dokunulmazlık konusunda CHP'nin tavrı da ortada. Şimdi dokunulmazlık zırhına kimlerin sarıldığı da ortada. Herhalde renkli birkampanya olacak" şeklinde değerlendirdi.

RAMİZ ONGUN'UN ADAY GÖSTERİLMEMESİYLE İLGİLİ

Aydın Menderes ve Ramiz Ongun'un aday gösterelmesinden neden vazgeçildiği sorulan Erdoğan, "Bunu vazgeçme olarak değerlendirmeyelim. Bu konuyla ilgili olarak ben şimdi detaylarına girmeden, şahsen bizim listemizin içinde bu tür arkadaşlar var. Mesela bir tanesi Alparslan Türkeş'in oğlu. Şu anda İstanbul'dan adayımız. Bunlar geçmişte bu kesimde olmanın ötesinde, Merhum Alparslan Türkeş'in evladı listemizde, bir diğer evladı da MHP'de. Bütün bunlar Ak Parti'nin kucaklayışılık anlayışının çok daha farlı olduğunu gösteriyor. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında özlediğimiz Türkiye çok daha farklı bir ülke olacak. Bu türkiye üç tane kırmızıyı bu ülkeden silmiş olacak, bir tanesi etnik milliyetçilik olmayacak, bölgesel milliyetçilik olmayacak ve dinsel milliyetçilik olmayacak. Bu ülkede 74 milyon insan birbirine kardeş gözüyle bakacak, bu anlayışla bir birine sarılacak. Yeniden büyük Türkiye bu şekilde kurulmuş olacak." dedi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153