banner171

Beşşar Esad ile kritik görüşme başladı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun kritik Suriye ziyareti başladı. Davutoğlu Suriye lideri Esad ile görüşüyor

Beşşar Esad ile kritik görüşme başladı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kritik Suriye ziyareti başladı. Esenboğa Havalimanından özel uçakla Suriye'nin Başkenti Şam'a hareket eden Davutoğlu Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşüyor.

Davutoğlu'nun Esad'a şu mesajı vermesi bekleniyor:

"Bu sorunu ülkenize başkaları ihraç etmedi. Dolayısıyla siz kendi halkınızı ikna edemezseniz kimsenin yapabileceği bir şey yok. Siz halkınızı ikna edemezseniz Suriye'ye huzur da gelmez, istikrar da. Kendi halkınızla sorununuz devam ederse uluslararası toplumla da sorun yaşarsınız..."

ZİYARET ÖNCESİ HAZIRLIK

Kritik ziyaret öncesi Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in katılımıyla yapılan dış güvenlik toplantısında Suriye'deki durumu ele alınmıştı. 

Toplantıda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın olumlu adımlar atmaması halinde, Türkiye'nin nasıl bir yol haritası izleyeceği konuşuldu.

İddialara göre Davutoğlu'nun ziyareti sonrasında Esad tavrını değiştirmezse, Türkiye, uluslararası toplumun belirleyeceği yaptırımları 'Suriye halkına zarar vermemesi' şartıyla destekleyecek, ancak askeri operasyonlara katılmayacak. Uçuşa yasak bölge ve Türkiye sınırında tampon bölge uygulamaları da, dahil olunacak yaptırımlar arasında.

CLİNTON'UN MESAJI

Kritik ziyaret öncesi ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, 'askerlerin kışlaya çekilmesi ve tutukluların bırakılması' isteklerini Şam'a iletmesini istemişti. ABD'nin sızdırdığı bu bilginin görüşmeyi yönlendirme izlenimi yaratmayı amaçlıyor diye yorumlandı. Açık edilen görüşmenin Davutoğlu'nu zor duruma soktuğu iddia ediliyor.

Görüşme öncesi ABD elçisi Ricciardone de, ABD Başkanı Barack Obama'nın Esad'dan umudunu kestiğini anlattı ve Türkiye'nin çabalarını anlamaya çalıştıklarını vurgulamıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153